RESTAURATIE SCHELDEKRAAN VLISSINGEN

Scheldekraan (1).jpg

De voormalige Torenkraan 528-01 van Scheepswerf De Schelde, inmiddels beter bekend als De Scheldekraan, is in 2007 gedeeltelijk ontmanteld en in twee delen liggend geplaatst tegenover zijn laatste actieve locatie aan de Koningsweg te Vlissingen. Vanwege omgevingsgevaar met name door vallende roestdelen was het onverantwoord de kraan langer te laten staan. De toen beoogde plannen voor renovatie zijn tot nu toe niet tot uitvoering gekomen.

ProTectS Engineering bemerkte de kraan in de zomer van 2011 waarna er samen met MIT Group uit Breda contact werd gezocht met de gemeente Vlissingen voor de restauratie. Vanuit de gemeente kwam naar voren dat er in 2007 al een voorstel was gedaan door een andere partij voor de restauratie van de kraan, maar dat de kosten te hoog waren. Na het opstellen van een plan van aanpak kwamen ProTectS Engineering en MIT Group echter tot een prijs die veel lager lag dan het voorstel van 2007. De gemeentebestuur legde het plan van aanpak van ProTectS Engineering begin 2012 voor aan de gemeenteraad. Op 24 januari 2012 heeft het college van B&W groen licht gegeven voor het project. De bedoeling is dat de kraan eind juni 2012 gereed is.

Op 8 maart 2012 is de enorme kraan van zijn oude locatie aan de Koningsweg naar zijn nieuwe definitieve locatie op het voormalige Scheldeterrein getransporteerd. Het transport is uitgevoerd door kraanbedrijf Nederhoff. Eerst is de toren verplaatst waarna 's middags de giek volgende. Op zijn nieuwe locatie is de kraan grotendeels gedemonteerd en gestript. Vervolgens zijn de verouderde onderdelen vervangen, en is de staalcontructie waar nodig weer opgeknapt. Het conserveren van de staalcontructie is uitbesteed aan straal- en schildersbedrijf Feijenoord, waar ProTectS Engineering veel mee samenwerkt. Na het conserveren is begin juni 2012 gestart met de samenbouw van de kraan. Op 13 juni 2012 is de enorme kraan in zijn volle glorie hersteld worden, waarna hij eind juni 2012 is opgeleverd aan de gemeente. Op de avond van vrijdag 24 augustus 2012 is de Scheldekraan op feestelijke wijze in gebruik genomen, waarmee het project voor Protects Engineering een mooi einde vond.

30-08-2012

« Terug