ONDERHOUD BRUGGEN VAARWEG 5

Zijlbrug.jpg

ProTectS Engineering verzorgt de projectbegeleiding voor de conserveringswerkzaamheden aan een drietal bruggen in de Provincie Zuid-Holland.

SPIE Infra Nederland heeft de opdracht van de Provincie Zuid Holland ontvangen om 3 stuks bruggen op te knappen. Het betreft de twee monumentale bruggen tussen Leiden en Leiderdorp in het provinciale vaarwegtraject 5 (de Zijl), de Spanjaardsbrug en de Zijlbrug, en de Doesmolenbrug over de Does bij Hoogmade. Schildersbedrijf Feijenoord voert voor dit onderhoud de conserveringswerkzaamheden uit. ProTectS Engineering verzorgt voor Feijenoord de projectbegeleiding. 

De Spanjaardsbrug

De Zijlbrug

De Doesmolenbrug

De Zijlbrug en Doesmolenbrug worden op locatie behandeld, maar voor de renovatie van de Spanjaardsbrug worden het val en de balans gedemonteerd en afgevoerd naar een geschikte locatie in Sliedrecht.

De werkzaamheden op locatie aan de Zijlbrug en Doesmolenbrug zijn eind 2018 gestart. Inmiddels zijn de leuningen en de onderzijde van het val van de Zijlbrug volledig opnieuw geconserveerd. Momenteel worden diverse conserversingswerkzaamheden uitgevoerd in de kelder van deze brug. Waaronder het machineframe die geconserveerd is tijdens de vervanging van het bewegingswerk. In de komende maanden worden de staartstukken en de ballastkisten van de brug geheel voorzien van een nieuwe conservering.

In het voorjaar en de zomer van 2019 is ook de Doesmolenbrug onder handen genomen. De onderzijde van het val, de ballastkist, en de leuningen op de brug zijn geheel voorzien van een nieuwe conserveringslaag.

De balans en het val van de Spanjaardsbrug zijn gedemonteerd en getransporteerd naar Sliedrecht. Daar zijn aan de balans diverse noodzakelijke staalreparaties uitgevoerd, waarna het stralen en conserveren kon plaatsvinden. Van het val is de conservering eveneens hersteld. 

De laatste werkzaamheden zijn in juni 2020 geheel afgerond en bestonden hoofdzakelijk uit het wegwerken van de roestsporen. Deze zijn een gevolg zijn van het lekwater bij de dubbelplaten. Zeker na het stralen en opnieuw conserveren van een geklonken constructie is dit een terugkerend fenomeen.

Het val van de Zijlbrug

De hameitorens van de Spanjaardsbrug staan in de steigers.

T.b.v. van de conserveringswerkzaamheden worden de hameitorens van de Spanjaardsbrug vervolgens in de krimpfolie gezet.

Kelder Zijlbrug

Kelder Zijlbrug

Kelder Zijlbrug

Kelder Zijlbrug

Rem van bewegingswerk Zijlbrug

Tandwielkast Zijlbrug

Zijlbrug

Doesmolenbrug

Doesmolenbrug

Doesmolenbrug

Klinknagelverbinding Spanjaardsbrug

Klinknagelverbinding Spanjaardsbrug

Klinknagelverbinding Spanjaardsbrug

7-9-2020

« Terug